Johanka z Arku v české literatuře

Knih o Johance z Arku vyšlo nepočítaně a stále vycházejí další. Zde naleznete seznam těch nejužitečnějších, které vyšly v českém jazyce.

Harrison, Kathryn. Jana z Arku. Proměněný život. Práh. 2016.

Harrisonová obratně proplétá fakta, mýty, folklor, umělecké reflexe a staletí učeneckých a kritických interpretací do poutavého příběhu, ve kterém Janě z Arku navrací její právoplatné místo jedné z největších hrdinek celé lidské historie a akcentuje při tom její ženskou roli.

Jedna z nejnovějších knih, které se věnují Janě z Arku. Moderní pohled na život mladé hrdinky, který poprvé vyšel v roce 2014.

—————

Moinot, Pierre. Jana z Arku. Moc a nevinnost. Mladá fronta. 1996.

Životopisný román o Janě z Arku (1412-1431), která se stala francouzskou národní hrdinkou, líčí známé události Janina života.

Tuto knihu doporučuji pro seznámení se s Johankou a její dobou. Odradit by vás mohly jen počáteční kapitoly, které popisují politické pozadí stoleté války. Znalost základních historických faktů je však pro pochopení Johančina přínosu nezbytná.

—————

Linder, Leo. Johanka z Arku. Domino. 2000.

Životní osudy francouzské národní hrdinky Johanky z Arku. Autor pojal tuto historickou postavu poněkud netradičním způsobem: čtenáři umožňuje vytvořit si vlastní názor na základě postojů Johančiných současníků.

Další zdařilé vyprávění o Johančině životě. Navíc obohacené o esejisticky zpracovaný vývoj postoje společnosti k osobnosti Johanky z Arku. Plus bohatý rejstřík dalších zdrojů a historické komentáře k jednotlivým událostem.

—————

Pernoud, Regine. Život Jany z Arku. Cesta. 2000.

Kniha poskytuje čtenářům přesné informace o Janině osobním životě i o politických, vojenských, náboženských a literárních souvislostech její doby. Sugestivně nastiňuje životní cestu jedné z nejvíce fascinujících osobností lidských dějin.

Kniha francouzské historičky a odbornice na Johanku z Arku je povinnou četbou pro všechny milovníky Johanky. Tato kniha je plná přesných, historicky doložených informací a zajímavostí.

—————

Pernoud, Regine. Život a smrt Jany z Arku. Svědectví z rehabilitačního procesu (1450-1456). Refugium Velehrad-Roma. 2009.

Titul francouzského literárního světa představuje historické svědectví přímých svědků rehabilitačního procesu Panny Orleánské, opírající se o dobovou dokumentaristiku. Autorka uspořádala rozsáhlá procesní akta a výpovědi účastníků rehabilitace tak, aby čtenář získal co nejplastičtější představu o charakteru výjimečné světice Jany z Arku.

—————

 

Liška, Vladimír. Záhadné postavy světových dějin 2. Jana z Arku, prokletá světice. Fontána. 2004.

Jak mohla sedmnáctiletá dívka dokonale ovládat rytířská bojová umění a stanout v čele armády? Existují indicie, které prozrazují, že její upálení bylo zinscenované a mladá mučednice se ve skutečnosti inkvizičnímu procesu unikla? Kdo byla Jana dArmoises, která se objevila 5 let po Johančině smrti?

Tuto knihu doporučuji spíše milovníkům záhad. Čtenáři, kteří mají rádi podložená fakta, si vyberou spíše z knih, uvedených výše.

—————

Robins, Phil. Drazí zesnulí. Johanka z Arku a její pochodující šiky. Egmont. 2004.

Vedla francouzskou armádu do boje. Byla upálena na hranici. Nakonec ji prohlásili za svatou. Ale slyšeli jste, že Johanka: musela neustále všem dokazovat, že není čarodějnice, s gustem psala významným lidem drzé dopisy, udělala z francouzského krále parádního zbabělce?

Tato kniha je vhodná spíše pro děti. Obsahuje spoustu autorské invence, černého humoru a ilustrací.

—————