Johanka z Arku není z žádného Arku!

Jehanne se narodila asi 6. ledna 1412 ve vsi Domremy la Pucelle.  Toto tvrzení dokládá dílo Marka Twaina „Já, Sieur Louis de Conte, narozen v Neuchateau 6. ledna 1410 – tedy přesně dva roky před Jeanne d’Arc v Domremy.“ Louis de Conte byl jeden z pážat Johanky z Arku.

znak_domremy

Johančina rodná vesnice Domremy se nachází na hranicích kraje Barrois a lotrinské provincie. Dnes nese ves název Domremy-la-Pucelle. La Pucelle znamená Panna. Jehanne la Pucelle – Panna Jana.

Nad vchodem do domu, kde se Johanka narodila, lze dodnes spatřit tři vytesané znaky:  znak Ludvíka XI., který dal dům opravit, potom znak, který byl propůjčen jednomu z  bratrů Johanky s přízviskem du Lys, a třetí znak, na kterém je hvězda a tři jedlice –  znázorňující poslání Panny orléanské a nízké postavení jejích rodičů.

V roce 1428 se obyvatelé Domremy museli uchýlit i s obyvateli obce Greux do nejbližšího opevněného města Neufchateau. Mocná pevnost Vaucouleurs byla obléhána místodržitelem kraje Champagne Antonínem z Vergy.

Přízvisko „z Arku“ pochází z překladu z anglického „of Arc“ či francouzského „d’Arc“. Více o Johančině jméně a příjmení se dočtete v článku Jana z Arku, nebo Johanka z Arku?