O každoročních Slavnostech Johanky z Arku

„Fête nationale de Jeanne d’Arc et du patriotisme“ oslavují Francouzi vždy druhou neděli v květnu. Oslavy mají připomínat slavné osvobození města Orleans od Angličanů, které je datováno na 8. květen 1429. Zásluhou Johanky z Arku se podařilo prolomit sedmiměsíční obléhání města a zvrátit tím dosavadní průběh Stoleté války mezi Anglií a Francií.

Nápad na pořádání pravidelných velkolepých oslav na počest Johanky z Arku vzešel od francouzského politika a spisovatele Josepha Fabreho v roce 1894. Joseph Fabre je nejvíce známý pro svou adaptaci a první francouzský překlad Záznamů z rehabilitačního procesu Johanky z Arku. Osobnost Johanky z Arku posloužila jako příkladný symbol vzdouvajícího se francouzského patriotismu.

Socha Johanky z Arku v Paříži

Svátek byl uzákoněn 10. července 1920, jen několik týdnů po Johančině svatořečení.

Fetes de Jeanne d’Arc“ – Slavnosti Johanky z Arku jsou jedním z dvanácti národních akcí, pořádaných každoročně ministerstvem obrany. Vojenské ceremonie se tradičně konají před jezdeckou sochou Johanky z Arku od sochaře Emanuela Fremieta na Place des Pyramides v Paříži.

Slavnosti Johanky z Arku trvají cca 2 týdny. Program je plný historických průvodů, dobových trhů, kulturních akcí, koncertů, výstav, muzejních programů, divadelních představení, světelných show a nepřeberného množství dalších akcí. Součástí programů jsou také oficiální ceremonie, kterých se zúčastňují i přední politici země.

Celý program je laděn do období Francie v 15. století, ale především má za úkol přiblížit osobnost Johanky z Arku široké veřejnosti, připomenout osvobození Orleansu a podpořit vlastenectví Francouzů. Celý Orleans se v období oslav zahalí do barev trikolóry.

Obzvláště divácky atraktivní bývá světelná show, která je promítána na fasádu Katedrály svatého Kříže (vitráže katedrály zobrazují životní příběh Johanky z Arku). Tématem show je samozřejmě život a činy Johanky z Arku.

Každý ročník Slavností má svou vlastní představitelku Johanky z Arku, kterou vybírají představitelé města z místních studentek středních škol. Vybraná „Johanka“ se zúčastňuje dobových průvodů, divadelních představení a dalších akcí a ceremoniálů, kde zosobňuje skutečnou Johanku.

Vlastenecké ladění celých oslav, i samotná osobnost Johanky z Arku, bývá bohužel často zneužíváno politickými stranami. Především pravicoví politici čas od času zneužijí Slavností Johanky z Arku ve svůj prospěch. V posledních letech si Johančiny oslavy oblíbila různá extrémně pravicová hnutí.

Pokud chcete být informováni o aktuálním dění v dobách probíhajících Slavností Johanky z Arku a dostávat další novinky, sledujte tento web na Facebooku.